Vse o ozonu

Ozon je molekula, ki jo gradijo trije atomi kisika (O3). Je v plinastem agregatnem stanju pri normalnih pogojih in ima zelo specifičen – oster vonj. Kot plin se prosto širi po prostoru in doseže vsak še tako skrit kotiček in vsako površino. Dokazano prodre tudi v tkanine, kjer prav tako odstranjuje viruse, bakterije in mikrobe.

Izkoristite prednosti ozona

Strokovni članki

Strokovni članki, ki potrjujejo lastnosti Ozona

Ozon je kratkoživa molekula, saj je zelo reaktivna. To pomeni, da “napada” oz. oksidira organske snovi s katerimi pride v stik. Ozon spada med najmočnejše oksidante na svetu, kar v praksi pomeni, da “napada” vse kar je živo. Manjši organizmi (enocelični, kot so virusi in bakterije) so dosti bolj “občutljivi” na ozon kot veliki (večcelični) organizmi. Razlog je v dostopni površini malih delcev napram velikim delcem oz tkivom; plinu dostopna površina majhnih delcev je lahko do 100.000 krat večja. Tako ozon najhitreje uniči mikrobe in organske molekule (vonjave, pline), za večje organizme pa potrebujemo dosti večje količine ozona in daljši čas izpostavljenosti.

Ozon prične biti strupen za človeka pri koncentraciji nad 0,30 ppm (parts per million), če je človek izpostavljen za več kot 15 minut dnevno. Varna meja za izpostavljenost ozonu na delavnem mestu (8 ur/dan) je 0,10 ppm (https://www.osha.gov/chemicaldata/). Na srečo človek zazna ozon že pri izjemno nizki koncentraciji kot je 0,01 ppm, tako da imamo naravni alarmni mehanizem za zaznavanje tega oksidanta.

Ozon ima še eno izjemno lepo lastnost: poleg kratkoživosti in dezinfekcije ozon razpade le na kisik (O2), ki je njegov edini “odpadek”. Tako je ozon okolju najbolj prijazen dezinfektant med vsemi. Celoten proces razpada traja od 30 minut pa do 3 dni, odvisno od velikosti prostora in koncentracije ozona v njem. Ta postopek pa lahko pospešimo z uporabo dezintegratorja  in tako varno uporabo kateregakoli prostora zagotovimo že v dobri uri po napolnitvi prostora s tem plinskim čistilom. V kolikor je možnost pa koncentracijo ozona hitro znižamo na ravno raven s prezračenjem prostora za par minut.

Tudi iz vidika proizvodnje ozona je okolju najbolj prijazen med kemikalijami ravno ozon, ki se proizvaja iz zraka s pomočjo električne energije.

Izkoristite prednosti ozona

Ekipa Prozone

Pellentesque posuere orci lobortis scelerisque blandit. Donec id tellus lacinia an, tincidunt risus ac

Dr. Marip Šimić, MBA

Mučki provokator

Jan Škrjanec

Direktor

Dadi

prokurist

Your Shopping cart

Close